Köpa en blandrashund

köpa en blandrashund Om du funderar på att köpa en blandrashund så har du säkert upptäckt att det finns många olika hundar att välja mellan. Det finns ca 300 renrasiga hundar och när man korsar dessa blir det en mängd olika blandrashundar. Den som är bra på statistik kan säkert beräkna antalet möjliga kombinationer.

Väljer man sedan att även korsa vidare, dvs para en blandrashund med en annan så blir antalet möjliga varianter oändligt. Så…. valet av hund är inte alltid så lätt!

Att köpa en renrasig hund
Att köpa en renrasig hund innebär att du köper en hund som du kan se härstamning på och som sannolikt har föräldrar som är kontrollerade utifrån den rasstandard som finns i Svenska Kennelklubben. Detta ger en viss trygghet – du vet mer om den hund du köper. Det kan kännas säkert, men är dock ingen garanti för att du får en helt frisk hund. En del av de renrasiga hundarna dras med ärftliga fel.

Dessutom förekommer det också att vissa rasföreträdare lovordar sin egen ras enormt mycket, vilket gör det svår för dig som valpköpare att se vilken ras som egentligen är bäst för dig. Viktigt är att du inte väljer efter utseende utan mer efter vad denna eller dessa raser är gjorda för. Exempel: Är du en friluftsmänniska så kan du ha en aktiv hund men är du mer sofftypen så är det viktigt att du skaffar en ren sällskapshund som kanske nöjer sig med kortare promenader.

Att köpa en blandrashund
köpa en blandrashundNär du köper en blandras gäller det att själv ha bra koll på läget. Du har inte rasklubb eller kennelklubb att luta dig mot. Du måste vara försiktig och använda ditt sunda förnuft. Här kommer lite grundläggande tips.

  • Försök få träffa mamman och pappan till valpen. Verkar de friska och trevliga i temperamentet?
  • Titta noga: ser valpen frisk och pigg ut? Köp aldrig en valp för att du tycker synd om den.
  • Kräv att valpen är veterinärbesiktigad, vaccinerad, avmaskad och ID-märkt.
  • Gör ALLTID upp ett köpeavtal som tydligt visar vem säljare och köpare är.
  • Köp aldrig en valp från en säljare i bil. Åk hem till valpsäljaren så att du vet varifrån valpen kommer – då undviker du de mest oseriösa säljarna. Du ser också var valpen tillbringat sina första veckor i livet. Men det är också viktigt att veta var säljaren finns om du vill kontakta honom/henne i efterhand om du skulle ha några frågor.
  • Köp aldrig en hund av en ingivelse. Fundera ordentligt innan du bestämmer dig för att skaffa hund. Du binder upp dig för 10-15 år framöver.
  • Köp aldrig en hund som är yngre än 8 veckor. Valpen behöver sin mammas trygghet och får inte ryckas upp ur sin trygga miljö för tidigt. Den riskerar då bli otrygg och kanske också sjuk.



Vill du gå mer grundligt tillväga kommer här lite ytterligare tips:

Här kommer några frågor man kan ställa till uppfödaren för att öka säkerheten och för att kolla hur seriös säljaren verkar vara:

  • Är mamman och pappan släkt? Inavel är aldrig lyckat. Ställ alltid frågan!
  • Är det en tjuvparning eller var det planerat? Om man tagit valpar med samma föräldrar tidigare be om telefonnummer till någon ägare till dessa tidigare valpar. Ring och fråga om hundarna och om uppfödaren. Fråga t.ex. har hunden varit helt frisk? Hur är hunden i temperamentet? Lugn, glad, livlig, vek, vass, eller….? Passar hunden med barn?
  • Vad ingår i priset? Är hunden vaccinerad, avmaskad, ID-märkt och veterinärbesiktigad (intyg max 7 dagar gammalt) vid leverans? Om inte – fundera på om du ska köpa just denna hund.
  • Vad händer om hunden blir sjuk eller fel upptäcks på hunden – köper uppfödaren tillbaka den då?
  • Vilket temperament har mamman? Är hon frisk – eller har hon haft några besvär av något slag?
  • Vilket temperament har pappan? Är han frisk – eller har han haft några besvär av något slag?
  • Är det ok att kontakta uppfödaren efter köpet om man behöver råd eller vill fråga? 

Som alltid när man avlar på hundar är det viktigt att det inte blir frågan om inavel. Det handlar också om att välja en bra tik och en bra hanhund när man skall avla – de ska vara friska och bra i temperamentet.

Vi fick frågan av en läsare vilka kombinationer av små hundar som är bäst att blanda. Detta är inte lätt att svara på, men vi är av uppfattningen att det kanske är så viktigt vilka raser utan snarare vilka individer man tar valpar på.

köpa en blandrashundProva att ställa följande frågor till er själva innan ni köper:

  • Känner ni förtroende för säljaren? Verkar han/hon trovärdig och seriös?
  • Verkar säljaren sköta om sin/sina egna hundar väl?
  • Verkar hundarna tycka om säljaren?
  • Verkar säljaren vara intresserad av att hunden ska få det bra hos er?
  • Försöker säljaren snabba på affären? (Fundera på om han/hon är seriös..)
  • När ni träffar tiken/mamman: tycker vi om denna typ av hund? Skulle denna hund passa i vår familj?

Om ni planerar att köpa en blandrashund är det viktigt att ni försöker köpa av en seriös säljare, någon ni känner förtroende för och som ni kan ringa om ni har frågor. Detta är särskilt viktigt om det är er första hund. 

Förtroende handlar lite om er egen magkänsla – genom att ställa er frågorna ovan kommer ni lite närmare sanningen. Det är annars lätt att man faller för en liten valp och glömmer bort att tänka logiskt. Det kan hända vem som helst! Särskilt om man har med sig sina barn.

Tips: Undvik att ta med barnen! Hälsa på uppfödaren själv första gången. Barn faller alltid för valpar – oavsett om de är friska eller sjuka – eller om uppfödaren är trevlig eller otrevlig.

Om ni inte haft hund tidigare kan det vara bra att ta med någon som ni känner (en seriös hundägare) som själv har köpt hund och som kanske har mer erfarenhet än ni.

Önskvärt är naturligtvis att uppfödaren är en människa som tycker om hundar, som har en trevlig tik som hon låtit para med en trevlig hanhund för att få valpar, som behandlat valparna väl under deras första veckor i livet. Om uppfödaren är mån om att hunden ska få det bra hos er är det troligen en seriös uppfödare. Om uppfödaren har ID-märkt, vaccinerat, avmaskat och veterinärbesiktigat hunden har ni ytterligare ett tecken på att hon/han hanterar sina hundar seriöst.

Försök få träffa valpens båda föräldrar om det är möjligt. Då har ni chansen att känna efter om det är en sådan typ av hund ni vill ha. Valpens föräldrar säger en hel del om vilken typ av hund ni får.

Tänk också på att ni bör få veta vilka raser som finns i den lilla hunden. Läs om dessa raser, kolla upp vilket temperament dessa raser har innan ni bestämmer er. Om ni vill ha en ren sällskapshund kan det t.ex. vara negativt om ni väljer en blandras med inslag av för mycket jakt. Försök hitta en blandning av raser som stämmer överens med vad ni ska ha er hund till och efter hur er familj ser ut (ålder på barn). Ni kan läsa om olika små hundraser på http://LitenHund.se/

Det finns en förening som heter Blandis som säger sig ha seriösa hunduppfödare (vi har dock ingen erfarenhet av detta så vi kan varken bekräfta eller dementera detta). De registrerar blandrashundar, på liknande sätt som Kennelklubben registrerar sina hundar. Kanske kan ett besök på deras sida ge mer information.

Blandis.se

Så med risk för att låta lite ”tråkig och förmanande” så gäller det att vara mycket praktisk och fundera noga innan man köper hund. Det är ett åtagande på 10-15 år och det är viktigt att man väljer en hund som passar dig och din familj. Vi brukar säga att det viktigaste är att använda sitt sunda förnuft. Detta gäller faktiskt oavsett om man köper renrasig eller blandras!

Som sagt – det finns inga enkla svar – utan vi kan bara önska er lycka till när ni söker hund!

Vill du ha fler tips på vad du bör tänka på när du köper hund? Klicka här